Eestlaste kõige lemmikum sülearvuti

Priidik Kuivits

Tihtipeale tunduvad meile paljud asjad elus iseenesest mõistetavad. Soe tuba, lamp laes ja kraanist tulev puhas vesi. Täitsa tavaline normaalsus. Mina liigitaksin siia veel ühe nähtuse - See on sülearvuti Dell.

Enamjaolt on meie kodudes just sülearvuti aknaks arvutite maailma. Saab ju teda vastavalt vajadusele ringi paigutada. Kas siis koogiretsepti vaadata, päeval ja öösel tööd teha ning õhtul excelit laua taga kokku toksida. Või siis hoopis lastele multikaid näidata, kui need just otsustavad, et pean põrsas pepat vaatama muidu suren. Tean millest räägin.

Kuid minu arvates jäävad need truud igapäeva teenrid meie elus liigagi tähelepanuta. Alles siis mõistetakse tema tõelist väärtust, kui aastate pikkune kasutusperiood hakkab lõpule jõudma ja tubli tööhobune lihtsalt enam ei jõua. Et päästa inimesi arvutite äkksurma shokist ja sellega kaasnevast katasroofist tasuks oma suksule korraks otsa vaadata. Kaua ta veel suudab? Ja kas poleks aeg teda teenitud pensionile saata.

Siinkohal oleks paslik märkida, et räägime läbi aegade tublimast Dell Latitude seeriast.

Miks ta on eestlaste lemmik?

Arvutiringkondades liigub üks ütlus, mida laiem üldsus ei tea - Nimelt pidid eestlased alati seeria võrra paremaid arvuteid ostma kui meie balti riikide kaasmaalased - ja seda lihtsal põhjusel. "Me ei ole piisavalt rikkad, et kehva asja endale lubada" - Ja see on niiviis juba aastaid olnud - Just seetõttu on ka kauaagselt bestsellerilt Dell latitude 5590 käest teatepulga üle võtnud Delli parim ja asjalikum sülearvuti - Latitude 5500

5500 on 15 tollise ekraaniga äriklassi segmenti kuuluv sülearvuti. Mainiks kohe ära, et olles juba 10 aastat arvutimüügiga tegelenud on mind lõplikult ära väsitanud terminid "äriklass" ja "premium" - Nimetaks turu ehk ümber? "kvaliteetarvutid" Sest just täpselt sellise asjaga on tegu.

Kuigi paljudel tootjatel meeldib oma tootenumbritega aeg ajalt vingerpussi mängida, siis hetkeseisuga tähistab Number 5500 esmalt 5000 seeria arvutit. Teine number näitab ekraanitolli mõõtu, mis antud juhul on siis 15. Ja nullid vastavalt aastakäiku ja sülearvuti kere funktsiooni (standard laptop - 0)

Masinast ise rääkides vaatab meile vastu konservatiivne ja pigem juba mõne aasta taguste 14 tolliste arvutite mõõtmetega kindel ja tugev korpus. Ekraan on küllaltki servast-serva viidud ja ekraaniäärised kahandatud, et mõistlikult kompaktne vorm saavutada. Suureks plussiks on ka eraldi numbriklahvistik kõrval, mis juba väiksemate arvutuste tegemisel kenasti abiks. Kaalu on arvutil ka täpselt parajalt, et ei pea teda ringi liigutades liialt lihaseid pingutama. Selle kohta tahaksin ka ühe tõe veel välja tuua. Kui hakatakse arvuteid valima, siis tihti kõrvutatakse vaid numbreid. Näeme seda isegi liiga tihti kus hakatakse näiteks arvutite kaalu võrdlema ja igat grammi taga ajama. Aga jällegi unustatakse ära natuke meie füüsikaseadused. Arvutid, mis on liialt kergeks ja õhukeseks aetud kannatavad ka pikaajalisel kasutusel kergemini kerevigastuste käes, sest lihtsalt materjalid, mis arvuti kere moodustavad, on liiga õhukesed ja õrnad. Lisaks kui kere on miinimumini viidud pole ka kuumeneval arvutisisul võimalik oma kõrgete temperatuuridega edukalt toime tulla. Ja liigne kuumus väsitab materjale, mis omakorda tähendab enneaegset töölepingu lõppu.

Õnneks on 5500 puhul kõik omal kohal. Eksperimente ei ole tehtud ja on lähtutud aastatepikkusest kogemusest ja arendustööst.

Rääkides veel portidest ehk ühendusvõimalustest, ei tohiks ka kellelgi soove enam lahtiseks jääda. Kõik vajalik on pardal. 3x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C Displayport, LAN, HDMI, Micro SD lugaja ja veebikaamera. Saab dokkida ja laadida usb-c pesa ning ka tavalise tuntud ümara Delli laadijaga.

Siin võib tutvuda tema kõigi versioonide ja lisadega. Ja nagu näha, siis list on pikk. 

Oma silm on kuningas. Tulge meile tead vaatama!Kui mujal oleks võib-olla kõik head asjad kokku pannes see mudel mõne arvates võib-olla liiga kallis, siis Notebooks sülearvutite maaletoojana saab seda inimesteni tuua juba väga soodsalt.

Artiklis kirjeldatud tooted:

Autorist
Priidik Kuivits